Qi gong

Betekenis

Letterlijk betekent ‘qi’ energie en ‘gong’ bewegen. In qi gong gaan we dus de energie in ons lichaam leren waarnemen, maar ook beter doen bewegen of stromen.

De vijf pijlers van Chinese geneeskunde

De Chinese geneeskunde bestaat uit 5 pijlers: voedingsleer, kruiden, acupunctuur, tuiNa massage en qi gong. Alle disciplines hebben exact de zelfde theorie en intentie, maar geraken via een andere weg aan resultaten. Bij qi gong zit er achter elke beweging een bepaalde bedoeling. De meridianen, acupunctuurpunten of lichaamszones worden op een bepaalde manier aangesproken zodat men spanningen zal loslaten. Hierbij is de ademhaling, maar ook de intentie zeer belangrijk. Dat onderscheidt qi gong ook van gewone gymnastiek.

Verschillende stromingen

Er bestaan zodanig veel stromingen, dat een mens ze niet allemaal in zijn leven kan leren. Meestal worden qi gong vormen ontwikkeld met een bepaald doel en bestaat deze uit opeenvolgende bewegingen die herhaald worden. Zo kunnen sommige vormen zeer intern gericht en meditatief zijn, terwijl andere wat sterker rond het stretchen/openen van bepaalde lichaamsdelen draait om de meridianen beter te doen stromen. Het is aan te raden om op zoek te gaan naar welke qi gong vorm het best bij je past, of de meeste gezondheidsvoordelen bijbrengt.