Menstruatie. Eén woord met duizenden connotaties. Nog steeds is dit onderwerp taboe in bepaalde gemeenschappen, of voor bepaalde personen. Eigenlijk begint het al met te kijken naar de vrouw als iemand die in vier fasen leeft, waarvan menstruatie slechts een deeltje is. Elke fase lokt andere gedragingen of fysieke manifestaties uit.
De menstruatiecyclus reflecteert ook onze gezondheid. Als we daar een onevenwicht in terugvinden, zijn deze eigenlijk aanwezig over het hele lichaam. Daarom is het erg belangrijk om het menstrueel bloed te observeren in al haar aspecten.
Normaal gesproken zou menstruaties nooit pijnlijk mogen zijn. Dit is een grote misvatting in onze samenleving. Daarnaast is het ook belangrijk dat er mooi rood bloed is, zonder klonters, zonder bruine voor en nabloedingen. De hoeveelheid mag niet te veel zijn, niet te weinig. De cyclus zou ook niet onregelmatig mogen zijn, niet te lang, niet te kort. Premenstruele symptomen zijn eveneens een teken van onevenwicht.
De chinese geneeskunde kan zeer veel betekenen in het reguleren van de menstruatiecyclus, zowel met qi gong als met acupunctuur. Dit gaat niet enkel over de menstruatie zelf, maar ook over het volledig pallet aan symptomen die we als vrouw doorheen onze cyclussen kunnen ervaren. Dit systeem in evenwicht brengen draagt op zijn beurt bij tot een betere fertiliteit
Recent Comments